Як пояснити, що з тобою відбувається. Як говорити про війну з близькими.

В умовах війни дібрати прості й зрозумілі слова буває складно. Такі розмови потребують сил і терпіння. Передусім із близькими, які найбільш чутливі до того, що з тобою відбувається.

  • Illustration

    Ольга МалаПсихолог, гештальт-терапевт, супервізор

У житті українців триває адаптація до ненормальної ситуації – повномасштабної війни. Це екстремальний період: воєнний стан, термінові вимушені рішення, зміна звичного життя. Він неминуче впливає на емоційний стан: сьогодення наповнено втратами, болем, страхом, безпорадністю, безсиллям, люттю, любов’ю. На часі постають два важливі питання: як пояснити, що відбувається зі мною? Як говорити про війну з близькими? Відповіді – у вмінні помічати себе: свої емоції, думки, дії.
Дії та думки – це реакція на обставини у формі, яка тобі доступна. Ти можеш їх контролювати, знайти комфортний спосіб вираження. Емоції – біохімічна відповідь організму. Контролювати їх виникнення людина не може. Натомість ти здатний/-на обирати форму, в якій проявляти їх оточенню. Кожна емоція – це сигнал: зараз щось відбувається. Вона орієнтує: те, що відбувається, тобі подобається чи ні.
Емоції бувають прості й складні. Проста емоція виникає як відгук на ситуацію: страх, злість, сум, радість. Коли водночас виникають дві або більше емоцій – вони є складними:

    Страх + цікавість
    Сум + страх + любов
    Страх + злість + сум + любов
    Радість + любов + страх + сум

Мить, коли ти помічаєш свої емоції, думки й дії, має назву «тут і зараз». А цей процес називається свідомістю. Зрозуміти, що відбувається «тут і зараз», допомагає опис того, що ти бачиш, чуєш, відчуваєш. Цій навичці необхідно навчатися все життя. Щоб натренувати її, спробуй щодня помічати:

    Що тобі подобається, що – ні
    Що напружує, що – розслабляє
    З ким хочеться бути поруч, із ким – ні. Чому.
    Що приємного щодня робиш для себе. Що не робиш. Чому.
    Що тебе радує, що цікавить. Що засмучує, дратує, лякає.
    Що приносить задоволення, що – ні
    Що втомлює, що допомагає відпочити

Як розвинути навичку помічати себе

  • 1

    Пригадай ситуації з минулого, коли ти відчував/-ла цікавість, страх, злість, сум, радість. Визнач, за яких обставин відчуваєш це зараз. Для кожної емоції запиши:– відчуття у тілі;
    – думки, які виникають;
    – дії, які хочеш зробити.

  • 2

    Якщо у цю мить тебе поглинають сильні емоції (страху, злості, суму), ти втрачаєш упевненість, зв'язок із реальністю – поверни собі відчуття «тут і зараз»:– назви своє ім'я; – згадай колір своїх очей і волосся; – поворуши руками й ногами;– відчуй своє тіло, голову: де є напруга, де – немає;– розітри місця, де є напруга;– полічи від 0 до 100 і навпаки;– згадай радісний спогад з минулого, який описав/-ла раніше;– дихай глибоко: зроби повний видих, потім – повний вдих, дихай животом і грудьми, стеж за глибиною дихання.

  • 3

    Зроби шкалу для кожної емоції від 0 до 10. Біля цифр напиши, за яких обставин виникла емоція саме такої сили, якими були твої думки й дії. Занотуй, якою була форма вираження кожної емоції: комфортна, лагідна, лячна, жорстка. Так ти окреслиш рівень своїх емоцій, думок і дій.

  • 4

    Чесно визнач за цією шкалою: твої думки, дії, форма вираження емоцій тобі подобаються чи ні. Чим. Чи є у тебе бажання змінити їх. Якщо «так» – визнач, як хочеш думати та діяти надалі.

  • 5

    Зауваж, як реагує оточення на твої емоції, слова, дії. Чи тобі подобається їхня реакція, чи ні. Якщо «ні» – визнач, чи ти готовий/-а змінювати форму вираження своїх емоцій. Якщо готовий/-ва – шукай комфортну форму для себе й оточення.

  • 6

    Помічай, що робиш, навіщо. Як у цю мить почуваєшся. Який результат отримуєш.

Коли ти можеш помітити та усвідомити, що з тобою відбувається, то зможеш пояснити це іншій людині.

Як пояснити, що з тобою відбувається

  • 1

    Спочатку визнач для себе:– Що я хочу пояснити й кому. – Чому саме цій людині. – Навіщо мені це потрібно. – Що я хочу отримати від розмови. – Якої реакції я чекаю від людини.

  • 2

    Зауваж та запиши собі: – Чому є потреба пояснити іншій людині, що з тобою відбувається. – Чому хочеш пояснити свої думки, дії, емоції. – Це одна ситуація чи декілька. – Це сталося у минулому, є «тут і зараз» чи може статися у майбутньому. – Як це впливає на твоє життя сьогодні. – Які емоції відчуваєш «тут і зараз». Як вони пов'язані з твоїми думками, словами, діями. – Чи можеш розділити емоції, думки й дії на минуле, сьогодення, майбутнє. – Де в тілі виникає напруга. Як вона виникає, за яких обставин. Коли напруги немає.– Чи є безпечний спосіб зменшити напругу.

  • 3

    Напиши на папері, що хочеш сказати.

  • 4

    Поміркуй, як обрана людина сприйме цю розмову.

  • 5

    Попередь людину, що хочеш поговорити про те, що з тобою відбувається. Домовся про зручний для обох час. Знайди затишне місце.

  • 6

    Скажи людині, яка допомога потрібна від неї, які твої очікування від розмови. Пам'ятай, вона може відповісти «так» або «ні».

  • 7

    Говори про те, що тебе хвилює «тут і зараз». Про твої емоції, напругу, думки, дії. Роби це у ввічливій формі: «Я відчуваю, після ситуації… Це вплинуло на мене ось так… Я думаю про це таке… Я хочу зробити… Я зробив/-ла…».

  • 8

    Пам'ятай, ти завжди можеш звернутися до фахівців, щоби поговорити про це.

Як говорити про війну з близькими

  • 1

    Сядь поруч. Створи відчуття, що ви разом.

  • 2

    Говори лагідно, з повагою. Транслюй безпеку і впевненість.

  • 3

    Кажи про свої почуття в комфортній формі для оточення. Спокійно, повільно. Помічай, що відбувається з тобою.

  • 4

    Спостерігай, як реагують близькі. Якщо вони напружені, налякані, сумні – обговоріть те, що вони відчувають. Кажи про свої почуття від їхніх слів.

  • 5

    Вживай слова, зрозумілі близьким. Пояснюй незрозуміле, відповідай на питання. Розповідай загальні факти без надмірних деталей.

  • 6

    На завершення згадай спільний спогад, наповнений теплом і злагодою. Можеш розповісти казку чи історію з доброю розв'язкою.

  • 7

    Обійміться. Наголоси, що ви разом і любите одні одних.

Бережи себе й близьких

Потребуєш психологічної підтримки?

Дзвони на Лінію Veteran Hub щодня з 9 до 21 години